Schaaksimultaan

Wat is een schaaksimultaan?

Bij een schaaksimultaan speelt één speler (de simultaangever) tegen meerdere personen tegelijk op meerdere borden. De spelers zitten dan bijvoorbeeld in een grote u-vorm allemaal achter een eigen schaakbord en aan de binnenkant loopt de simultaangever langs de borden. De simultaangever heeft wit en de deelnemers hebben zwart. De spelers doen een zet iedere keer als de simultaangever weer bij hun bord komt, waarna de simultaangever direct een nieuwe zet speelt.

Wanneer een schaaksimultaan?

schaaksimultaanJe kunt dit natuurlijk altijd doen, maar omdat het iets bijzonders is, is het meestal wel leuk om hier ook een bijzonder moment voor te kiezen. Je kunt bijvoorbeeld denken aan het begin van een schaakseizoen of het eind van een schooljaar of een bijzonder feest of een open dag. Omdat bij een schaaksimultaan vaak veel mensen komen kijken is het een uitstekende manier om ze kennis te laten maken met het schaakspel en ze te laten zien dat het helemaal niet saai en moeilijk hoeft te zijn. Ik probeer dan ook altijd om bij het geven van een schaaksimultaan een ontspannen sfeer te creëren, waarbij gezelligheid voorrang heeft op het winnen van zoveel mogelijk partijen.

Naar mijn mening is het ook bij het geven van een schaaksimultaan de kunst om je aan te passen aan de situatie ..... de schakers, hun schaakkennis, de gelegenheid en de sfeer. 

Ook een schaaksimultaan moet een schaak-feestje zijn!

Beoordeel dit item
(0 stemmen)
Huub van der Logt

Bedenker van het project "Schaak maar raak!". Een project om het schaken, met name bij de jeugd, te promoten.


Website: www.schaakmaarraak.nl
E-mailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Meer in deze categorie: « Chessity Schaaklessen »
Log in om reacties te plaatsen