Schaaklessen

Schaaklessen voor alle belangstellenden.

Schaken is een spel waarvan nog steeds veel mensen denken dat het erg moeilijk is. Dit vooroordeel zorgt er voor dat een groot aantal mensen nooit kennis hebben gemaakt met het schaakspel. Ik heb de absolute overtuiging dat bijna iedereen kan leren schaken. Dat is niet zomaar een bewering want ik heb in meer dan 35 jaar schaaklessen gegeven aan allerlei groepen mensen. Het leuke is dan juist dat mensen zo aangenaam verrast zijn dat ze iets kunnen waarvan ze dachten dat het veel te moeilijk was en bijna altijd beleven ze ook veel plezier aan het schaakspel. 

Belangrijk bij het geven van schaaklessen is goed te beseffen wie de deelnemers zijn en wat hun verwachting is. Zo zal een schaakles voor een groep kinderen van een basisschool heel anders verlopen dan een schaakles voor een groep ouderen. Van een schaaktrainer mag verwacht worden dat hij voldoende schaakkennis heeft, maar wat naar mijn idee het succes van schaaklessen in veel sterkere mate bepaald is vooral de wijze waarop een schaaktrainer de groep deelnemers benaderd en in staat is zijn lessen aan te passen aan de behoefte, voorkennis en mogelijkheden van de groep deelnemers. Als een schaaktrainer dit goed doet dan is iedere schaakles een schaak-feestje!

Welke lesmethoden worden gebruikt.

In Nederland is het meest in gebruik de zogenaamde Stappenmethode. Deze methode wordt ook ondersteund door de Schaakbond en ieder van de zes mogelijke stappen kan worden afgesloten met een examen en diploma. Ook ik maak veel gebruik van de Stappenmethode met name bij schaaklessen voor kinderen bij scholen en schaakverenigingen. Naar mijn mening is de structuur en inhoud van deze methode uitstekend, maar is de presentatie met name naar kinderen toe wat saai. Ik verwerk de uitleg en opdrachten van de Stappenmethode dus vaak in een wat meer aansprekende vorm voor de kinderen.  Zo geef ik bijvoorbeeld schaaklessen aan een groep 4 van een basisschool en heb rondom de lesstof van de Stappenmethode een heel avontuur gebouwd met een schatkaart en een reis naar allerlei landen en heb er ook creatieve opdrachten in verwerkt. Tevens hebben de kinderen allemaal een schaakpaspoort waarop ze stickers kunnen verdienen. Dit alles is een manier om de Stappenmethode aantrekkelijker te maken voor met name jonge kinderen, want voor stap 1 van de Stappenmethode staat in de regel maar liefst een jaar. Het schaakpaspoort met de stickers is een manier om de kinderen veel sneller en regelmatiger alvast "te belonen" en hun interesse vast te houden. Naast de Stappenmethode werk ik ook met eigen materiaal voor met name korte cursussen voor bv. ouders, buurtverenigingen, schaakverenigingen, scholen etc.

Sinds dit jaar, 2016, maak ik ook gebruik van Chessity, een digitale "spelend leren" omgeving. Ik kan eerlijk zeggen dat dit uitstekend bevalt. Meer over Chessity is in een apart item te lezen.

 

Beoordeel dit item
(0 stemmen)
Huub van der Logt

Bedenker van het project "Schaak maar raak!". Een project om het schaken, met name bij de jeugd, te promoten.


Website: www.schaakmaarraak.nl
E-mailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Meer in deze categorie: « Schaaksimultaan
Log in om reacties te plaatsen