Het verhaal van Sabina Foisor zou niet misstaan voor een film. Het slot van dit verhaal zal ik niet snel vergeten.

Wie kende Sabina Foisor? Ik moet eerlijk bekennen dat de naam voor mij vrijwel onbekend was, maar dat veranderde toen het Schaakkampioenschap 2017 van de Verenigde Staten werd gespeeld. 

Sabina is 27 jaar en geboren in Timisoara (Roemenië). Haar beide ouders waren uitstekende schakers die ook beide kampioen van Roemenië zijn geweest. In de VS had Sabina meerdere keren al meegedaan met de kampioenschappen maar verder als een vierde plaats was ze nooit gekomen. Haar resultaten waren altijd wat tegenvallend, maar haar moeder bleef haar aanmoedigen om door te gaan. In januari dit jaar kwam haar moeder (49 jaar) echter te overlijden door kanker. Ondanks een gebrekkige voorbereiding besloot Sabina toch mee te doen aan de kampioenschappen.

Het leek weer het verhaal van voorgaande jaren te worden toen ze van haar eerste vier partijen er twee verloor. Maar toen begon de "magic", want ze won vervolgens al haar partijen met wit! Plots stond ze samen met Nazi Paikidze bovenaan. Met nog slechts één ronde te gaan moest Sabina met zwart spelen terwijl Nazi (de kampioen van 2016) in haar partij wit had.

Ik heb de beide partijen live op Internet zitten volgen en het was beter en spannender dan welk TV-programma dan ook dat op dat moment werd uitgezonden. Dit was het verhaal van een vrouw die moest winnen. Waar ook bijna iedereen het haar gunde en het werd een ontknoping die mooier en beter was dan wie dan ook van te voren had kunnen bedenken.

De bovenstaande stelling werd bereikt na de 19e zet van wit en vanaf hier gaat Sabina heel kordaat over tot actie. Slechts drie zetten later is de onderstaande stelling bereikt en heeft de prachtige zet Pb4 de witte dame totaal afgesloten van de rest van het bord en is het witte paard op b1 ook slechts een toeschouwer. De wijze waarop Sabina dit omzet in winst is echter indrukwekkend

Na een aantal krachtige zetten die haar voordeel alleen maar hebben vergroot is de onderstaande stelling bereikt na wits 26e zet Tg1. Deze zet maakt het mogelijk voor Sabina om deze partij, dit kampioenschap op een wel heel fraaie manier te beëindigen. Speel de zetten maar na en geniet net als ik deed van een perfect (bijna) slot van dit bijzondere verhaal.

Met deze uitzonderlijk fraaie overwinning zou Sabina in iedere geval gedeeld eerste worden. Als Nazi haar partij zou winnen, zou er echter een "play-off" komen, maar zo ver kwam het niet want juist deze laatste ronde verloor Nazi haar partij en daarmee kwam er een perfect slot aan het verhaal van Sabina. Zij werd de nieuwe kampioen van de Verenigde Staten en haar moeder zal met een glimlach hebben meegekeken.