Schaken kun je op vele manieren beleven, het oplossen van schaakpuzzels is er een van.

Prachtige schaakstudie!

Deze schaakstudie is in 1934 gemaakt door een meneer Herbstmann. Het mooie aan deze studie is dat hij niet eens zo heel moeilijk is om op te lossen, maar dat de oplossing gewoon wonderschoon is.

Laten we bij het begin beginnen ....

Wit aan zet wint, maar hoe?

Wit lijkt verloren te staan met een Dame minder, maar dat is slechts schijn. De witte loper, toren en de pion op e7 zijn samen sterk genoeg om de zwarte koning ten val te brengen.

De eerste zet is niet zo heel moeilijk te bedenken. De witte loper offert zich op met 1. Ld3-h7+. De loper geeft schaak, zodat de toren van wit nu de zwarte dame aanvalt.

Natuurlijk kan de koning deze loper slaan, maar zo simpel is het niet. Laten we dus stap voor stap kijken wat er kan gebeuren, het is tenslotte een puzzel.

Na de zet 1. Ld3-h7+ heeft zwart drie mogelijkheden:
1. ... Kxh7
1. ... Kh8
1. ... Kg7

We vinden dus de oplossing door alle drie de mogelijkheden één voor één te bekijken.

1. ... Kxh7
Dit gaat helemaal fout voor zwart, tenminste als wit een beetje oplet! Wit moet namelijk wel de pion laten promoveren tot een paard, zodat niet alleen de koning aangevallen wordt, maar tevens de zwarte dame op d7.

1. ... Kh8
Na Kh8 moet wit even héél goed opletten en niet 2. exf8D?? spelen, want dan is het nadat de zwarte koning de witte loper slaat en wit de zwarte dame slaat ineens pat!
Maar als wit tot een toren promoveert wint hij.

1. ... Kg7
Dan blijft dus over Kg7, maar ook daar heeft wit een fraai antwoord op, namelijk wederom promoveren maar deze keer tot loper zodat het wederom schaak is. Welke loper de zwarte koning nu ook slaat, op f8 of op h7, in beide gevallen slaat de witte toren op d1 de zwarte dame op d7.
 Het fraaie van deze schaakstudie is natuurlijk dat in iedere variant de witte pion tot iets anders moet promoveren om te winnen.