Soms helpt zelfs valsspelen niet meer. Leo Leeuw op zijn best!

Mat, mat en nog eens mat!

Leo Leeuw vertelde me van een bijzondere schaakpartij die hij had gespeeld. Na enige tijd was de onderstaande stelling ontstaan en Leo, spelend met wit, stond natuurlijk hardstikke gewonnen. Na enig nadenken zag hij dat wit mat in 3 zetten kon geven en hij zei dit ook tegen zijn tegenspeler. Zie jij het ook?

Is het je gelukt om de oplossing te vinden?

Maar de partij liep anders want juist toen Leo zijn zet wilde doen werd hij even weggeroepen. Zijn tegenspeler, wiens naam we hier maar niet zullen noemen, zag ook dat het een verloren stelling was voor zwart. Deze persoon besloot daarom de stelling een klein beetje te veranderen en schoof zijn pion van e5 naar e4. Toen Leo Leeuw terugkwam zei zijn tegenspeler dat hij niet zag hoe het mat in drie zetten kon worden. Leo keek nog eens goed en zei toen dat het toch echt zo was. Zie jij ook hoe het nog steeds mat in 3 zetten is?

Maar voordat Leo zijn eerste zet kon doen werd hij wederom weggeroepen. Zijn tegenspeler nam wederom zijn kans waar en veranderde weer iets aan de stelling. Deze keer schoof hij de pion van e4 naar f4 en vertelde Leo dat hij het toch echt verkeerd gezien moest hebben, want er was geen mat in drie zetten. Leo moest even lachen en keek nog eens naar de stelling en zei toen dat het toch echt zo was. Zie jij hoe wit mat in 3 zetten kan geven?

Toen Leo Leeuw vervolgens de correcte zetten speelde stond zijn tegenspeler na afloop op en liep hoofdschuddend weg roepend dat hij nooit meer vals zou spelen.