05. Schaakpuzzel

Op het juiste moment toeslaan

Soms krijg je maar één kans om toe te slaan en die kans kun je dus maar beter pakken. Maar dan moet je je kans natuurlijk wel zien. Laten we daarom maar eens meekijken met Esteban Canal, een grootmeester uit Peru. In 1934 speelde hij de onderstaande partij. Wit had 10. a3 gespeeld. Met die zet had Esteban Canal een plannetje, maar zwart zag het niet en speelde de lange rokade.

Met de zetten die nu volgen maakte Esteban Canal zich onsterfelijk. Zie jij ook hoe wit hier kan winnen?

Dat was toch een prachtige manier om te winnen! Wit had gezien dat na de zwarte lange rokade de zwarte Koning niet echt veilig staat. De loper op f4 staat daar perfect en als de andere loper op a6 schaak kon geven zou het mat zijn. Wit had dus gezien dat hij slechts de twee lopers nodig zou hebben om mat te geven. Maar om dat te doen moesten de zwarte dame en de b7 pion verdwijnen. Esteban Canal had dus al een "mat-beeld", dit wil zeggen dat hij eigenlijk al zag hoe er schaakmat in de stelling zat. Vervolgens ging hij op zoek naar zetten om de stelling van dat "mat-beeld" te bereiken. 

Beoordeel dit item
(0 stemmen)
Leo Leeuw

Hallo beste schaakvrienden! Ik zal jullie helpen om echt (beter) te leren schaken, zonder al die goedbedoelde blabla van Huub.


Website: ik.schaakmaarraak.nl
E-mailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Meer in deze categorie: « 04. Schaakpuzzel
Log in om reacties te plaatsen