04. Schaakpuzzel

Een uitzonderlijk mooie mat-combinatie

Als wij leeuwen jagen dan letten we er goed op dat we allemaal een goede positie innemen voordat we overgaan tot de aanval. Maar het is soms lastig om het goede moment te bepalen .... als je te snel wilt aanvallen kan de prooi soms nog ontsnappen, maar als je te lang wacht dan is je kans misschien ook voorbij. Bij het schaken is het eigenlijk precies hetzelfde ... als je aanvalt moet je op precies het juiste moment toeslaan.

Het kiezen van dat juiste moment is soms erg lastig. Het oefenen met schaakpuzzels helpt om dit te leren, maar ook het goed vooruit kunnen denken zonder de stukken te verplaatsen is belangrijk. Maar net als bij ons leeuwen is er ook zoiets als "intuïtie", het aanvoelen dat het juiste moment is aangebroken.

Kijk maar eens naar de onderstaande stelling uit 1911. De witte leeuwen hebben goede posities ingenomen, de loper op d3, de paarden op e4 en e5 en natuurlijk de dame op h5. Maar hoe nu verder? Na Pxf6+, valt de loper op d3 ook het veld h7 aan, maar zwart speelt eenvoudig gxf6 en alles is opgelost.

Gelukkig kon Edward Lasker heel goed vooruit rekenen en had hij ook een erg goed gevoel bij deze stelling. Neem even de tijd en probeer zelf eens te kijken of jij de prachtige mat-combinatie kunt vinden. Het is zeker geen makkelijke dus je mag best wel het schaakbord erbij pakken en de zetten proberen.

Dit was dus wel een heel mooie mat-combinatie. Wat je hier vooral van moet leren is dat als je aanvalt je eerst je stukken naar goede velden speelt en dat je dan even de tijd moet nemen en moet gaan kijken of je al je slag kunt slaan. Omdat je in een echte schaakpartij natuurlijk niet de stukken op het bord mag verschuiven, moet je dit proberen in je hoofd voor te stellen waar de stukken naar toe gaan. Dat is best lastig, maar ook jij kunt dat leren. Je leert dit vooral door heel veel te oefenen. 

Beoordeel dit item
(0 stemmen)
Leo Leeuw

Hallo beste schaakvrienden! Ik zal jullie helpen om echt (beter) te leren schaken, zonder al die goedbedoelde blabla van Huub.


Website: ik.schaakmaarraak.nl
E-mailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Log in om reacties te plaatsen