03. Schaakpuzzel

Een mooie combinatie

Wij leeuwen houden wel van een mooi plannetje, vooral als het dan ook nog precies zo werkt als dat we hopen.

Wit denkt net een heel goede zet te hebben gedaan door zijn Dame naar d7 te spelen. Daar valt de Dame niet alleen de Toren op e8 aan, maar ook de zwarte Loper op d3. De zwarte Toren kan ook niet weg van de achterste rij, want dan speelt wit de Dame naar c8 of d8 en is het mat achter de paaltjes. Zie jij de fraaie combinatie waarmee zwart wist te winnen?

Oh, je weet nog niet wat een combinatie is? Geen probleem hoor ..... combinatie is het woord dat we gebruiken voor een aantal min of meer gedwongen zetten achter elkaar die uiteindelijk leiden naar een voordeel, bv. de winst van een pion of stuk of mat of gewoon een veel betere stelling.

Dat was dus een erg mooi voorbeeld van een combinatie vooral als je bedenkt dat dit in een snelschaakpartij gebeurde.

Voor het uitvoeren van een goede combinatie zijn een paar dingen erg belangrijk. Allereerst moet je héél goed kijken, want je moet natuurlijk eerst wel zien dat er misschien een combinatie mogelijk is. Maar dan volgt het lastige deel ..... dan moet je zonder met je handen aan de stukken te zitten uitrekenen of het ook allemaal wel klopt. Hoe je dit leert? Ha ha ha, dat ben je nu aan het doen, namelijk door dit soort puzzels te maken en ze op te lossen zoals je ook in een echte partij zou moeten doen, dus zonder met de stukken te schuiven maar het proberen te zien en dan uit te rekenen. Het goede nieuws is ook dat het niet erg is als het je niet lukt, want ook van de puzzels die je niet kunt oplossen leer je als je daarna de oplossing bekijkt. Maar blijf wel oefenen, want alleen dan gaat het iedere keer een stukje beter!

Beoordeel dit item
(0 stemmen)
Leo Leeuw

Hallo beste schaakvrienden! Ik zal jullie helpen om echt (beter) te leren schaken, zonder al die goedbedoelde blabla van Huub.


Website: ik.schaakmaarraak.nl
E-mailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Log in om reacties te plaatsen