02. Een "slechte" zet

Een "slechte" zet, wat te doen?

Wederom geldt dat een opening meer is dan zetten onthouden. Maar nu kijken we naar iets anders, namelijk wat je moet doen als je tegenstander een "slechte" zet doet.

Een tijdje terug zag ik een schaakpartij tussen twee jeugd-clubschakers, waarbij de partij begon met de zetten 1. e4 e5 2. Pf3. Tot zover is alles heel gewoon, maar nu speelde de zwartspeler 2. ... f6. Ik zag dat de witspeler even aarzelde, waarschijnlijk omdat hij 'gewoon' 2. ... Pc6 had verwacht. Maar vervolgens speelde hij vrijwel direct 3. Lc4. Deze zet is zeker niet fout, het is een gezonde normale ontwikkelingszet en uiteindelijk won de witspeler ook. 

Toch had de witspeler een grote kans voorbij laten gaan. Leo verteld je hieronder precies wat je moet doen als je tegenstander een onverwachte zet speelt.

Als je tegenstander een onverwachte zet doet, dan moet je even de tijd nemen voor je volgende zet!

Er kunnen een paar dingen aan de hand zijn:

- Het kan een goede zet zijn die je nog niet kende, dan moet je dus even de tijd nemen om die nieuwe zet te snappen en een goed antwoord te zoeken;

- Het kan ook een slechte zet zijn, dan moet je even de tijd nemen om te kijken hoe je hier gebruik van kan maken.

De zet 2. ... f6 is in strijd met alle regeltjes die je in het begin leert over openingen. Op het veld f6 moet eigenlijk het paard van g8 komen te staan. Bovendien maakt het het makkelijk om de zwarte Koning aan te vallen.

Natuurlijk verwacht niemand dat je dit alles zomaar zelf achter het bord bedenkt. Juist daarom laat ik het hier nu zien, zodat je in het vervolg weet hoe je gebruik kunt maken van de "slechte" zet 2. ... f6.

Maar neem altijd wel ruim de tijd als je een onverwachte zet tegen krijgt, raak niet in paniek en bedenk rustig je volgende zet.

Beoordeel dit item
(0 stemmen)
Huub van der Logt

Bedenker van het project "Schaak maar raak!". Een project om het schaken, met name bij de jeugd, te promoten.


Website: www.schaakmaarraak.nl
E-mailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Log in om reacties te plaatsen