01. Koningsfianchetto

Openingen - meer dan zetten onthouden

„Openingen“, ze horen bij het schaakspel maar kunnen erg lastig zijn om te leren. In het begin speel je zonder enige kennis van openingen en „doe je maar wat“. Dan leer je „gezonde“ zetten te doen ... „pion(nen) in het centrum ,paarden en lopers eruit en rokeren. Vaak leer je dan ook allerlei „trucjes“ om iemand snel mat te zetten, zoals „herdersmat“. Maar als je tegenstanders die trucjes ook kennen, dan lukken ze niet meer. 

Het wordt nog lastiger als je tegen schakers gaat spelen die al veel meer van allerlei openingen kennen. Dan is de kans groot dat de ander beter weet hoe het moet dan jij.

Al bij de eerste zet hebben zowel wit als zwart vele mogelijkheden. Wit kan bijvoorbeeld kiezen uit e2-e4 , d2-d4 , c2-c4 , Pg1-f3 en nog een paar (minder gespeelde) andere zetten. Zwart moet op al deze mogelijkheden een antwoord bedenken.

Toch leren veel jeugdschakers al vrij snel de zetten van enkele openingen, waarbij de meeste met e2-e4 beginnen. Hier is niets mis mee, maar ik ben het wel eens met Leo Leeuw zijn tip hieronder.

Ik zal je dat hele openingen-gedoe heel eenvoudig vertellen.

„Als je een opening speelt en leert, is het veel belangrijker om de strategie (het plan) van die opening te weten én te snappen dan de zetten uit je hoofd te leren. Als je het plan weet, kun je de zetten achter het bord vaak al bedenken.“

Je moet inderdaad wel het plan ... de strategie ... van een opening snappen. Als je die niet snapt gaat het vaak meteen mis als de ander een onverwachte zet doet, die je niet had geleerd.

Zou het niet handig zijn als er een opening was die je zowel met wit als met zwart kan spelen en die er ook nog eens voor zorgt dat je heel veel opening-trucjes die sommige proberen kunt ontwijken? Ik denk dat ik wel zo'n opening ken. Het is een opening die je misschien nog nooit hebt gezien en hij staat ook niet in de meeste schaak-leer-boekjes. Ik kan je aanraden die opening gewoon een keertje te proberen in een partijtje en kijk maar eens of het bevalt. 

Wit heeft allemaal normale gezonde zetten gedaan die je volgens de leer-schaakboekjes ook moet doen. Zwart heeft het echter heel anders aangepakt en niet meteen een pion in het centrum gezet. In plaats daarvan heeft zwart zijn Koning een heel veilige plek gegeven terwijl veel stukken toch naar het centrum kijken, zoals de pion op d6, het paard op f6 en de loper op g7.

Het lijkt alsof zwart heel voorzichtig speelt, maar stel dat wit nu bijvoorbeeld 6. 0-0 speelt? Een heel normale zet, maar zwart gaat wel meteen over tot actie .....

Wat is nu de strategie, het plan, van zwart door op deze manier te openen? Die is eigenlijk niet zo heel moeilijk te achterhalen. Zwart heeft zijn Koning een veilige plek gegeven en zal dus waarschijnlijk niet op de koningsvleugel gaan aanvallen, het is waarschijnlijker dat zwart gaat proberen het centrum van wit aan te vallen met bijvoorbeeld c5 of op de damevleugel over te gaan tot actie.

Ik kan je aanraden deze opening eens te proberen, want je zult er zeker een flink aantal tegenstanders mee verrassen!

Tot slot nog een tip ... je kunt deze opening ook heel goed met wit spelen. Je speelt dan bijvoorbeeld achter elkaar de zetten 1. Pf3 2. d3 3. g3 4. Lg2 5.0-0

Beoordeel dit item
(0 stemmen)
Huub van der Logt

Bedenker van het project "Schaak maar raak!". Een project om het schaken, met name bij de jeugd, te promoten.


Website: www.schaakmaarraak.nl
E-mailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Meer in deze categorie: 02. Een "slechte" zet »
Log in om reacties te plaatsen