02. Hoe pak je het aan?

Schaken in of na school?

Een van de eerste vragen die beantwoord moet worden is of het schaken tijdens de reguliere lestijden zal plaatsvinden, of dat het een na-/buiten-schoolse activiteit is. Dit is niet een goed of fout vraag want beide opties hebben hun voordelen. Tijdens de reguliere lesuren is het vaak een leuke aangename onderbreking van de normale lessen, terwijl na school het voordeel kan hebben dat alleen degene komen die ook echt zin hebben.

In belangrijke mate heeft het antwoord ook te maken met de volgende vraag ...

Wie geeft schaakles op school?

Er moet natuurlijk wel iemand zijn die schaaklessen kan geven. Wanneer er schaaklessen worden gegeven wordt dus in belangrijke mate bepaald door het beschikbaar zijn van een dergelijke persoon. 

In mijn ogen zou het het mooiste zijn als de eigen leerkracht de kinderen schaken kon leren. De leerkracht kent de kinderen en de kinderen kennen hem/haar en, niet onbelangrijk, de leerkracht heeft de benodigde didactische vaardigheden. Schaken leren aan kinderen maakt echter nog geen onderdeel uit van de kennis en vaardigheden die aankomende leerkrachten leren op de PABO. In de praktijk wil dit dus zeggen dat de schaaklessen vaak door een ander worden gegeven. Dit kan iemand zijn van een plaatselijke schaakvereniging, een enthousiaste ouder of een andere vrijwilliger.

Als iemand anders dan een leerkracht de schaaklessen geeft komen nieuwe aandachtspunten naar voren, alleen enthousiasme is immers niet voldoende als je les gaat geven aan een groep kinderen. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om te weten of de betreffende persoon voldoende didactische vaardigheden bezit en in staat is orde te houden binnen een groep. De antwoorden op deze vraag bepalen mede de rol van de eigen leerkracht.

Zeker bij kinderen die net beginnen met schaken zijn voor de degene die hen schaken leert didactische vaardigheden veel belangrijker dan het hebben van veel schaakkennis. 

Een goede oplossing kan in veel gevallen dus zijn om de schaaklessen te laten verzorgen door de combinatie van eigen leerkracht en iemand anders. Een welwillende leerkracht kan op deze manier ook heel snel leren om zelf schaaklessen op beginnersnivo te geven.

 

 

 

 

Beoordeel dit item
(0 stemmen)
Huub van der Logt

Bedenker van het project "Schaak maar raak!". Een project om het schaken, met name bij de jeugd, te promoten.


Website: www.schaakmaarraak.nl
E-mailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Log in om reacties te plaatsen