01. Waarom schoolschaken?

Schaken in het onderwijs

Vroeger was schaken een spel dat maar door een selecte groep mensen werd gespeeld. Gelukkig hebben we deze tijd ver achter ons gelaten en is schaken inmiddels een spel dat door iedereen gespeeld kan worden. Maar waarom "schaken op school"? Er zijn hele boeken, rapporten en verslagen geschreven als antwoord op deze vraag. Ik ben zelf niet zo'n voorstander van opmerkingen als "onderzoek zus en zo heeft aangetoond dat ....",  of "het rapport van die en die laat zien dat ....". Zelden zal iemand werkelijk die onderzoeken en rapporten gaan lezen. Ik zal wat dat betreft volstaan met het bericht dat er inderdaad ondertussen veel onderzoek is gedaan naar het nut van schaken in het onderwijs en dat de resultaten erg positief waren.

Omdat het slechts één A4-tje betreft wil ik hier wel een bericht van het Europees Parlement uit 2012 laten zien:

Punt 1 geeft aan: "vraagt de Europese Commissie en de lidstaten de invoering van het programma 'Schaken op School' in het onderwijssysteem van de EU-lidstaten aan te moedigen;".

Als onderdeel van de reden waarom wordt bij punt C aangegeven: "overwegende dat schaken de concentratie, het geduld en het doorzettingsvermogen van het kind, ongeacht de leeftijd, kan verbeteren, en ook het gevoel voor creativiteit, de intuïtie, het geheugen, het analysevermogen en de besluitvaardigheid ten goede komt; ook vastbeslotenheid, motivatie en sportiviteit worden door schaken bijgebracht;".

In vele landen is schaken ondertussen al opgenomen in het onderwijssysteem, zoals bv. Spanje en Noorwegen. In Nederland zijn al wel veel scholen op de een of andere manier actief met schaken, maar is het nog geen onderdeel van het reguliere onderwijssysteem.

Wat leren we van het schaakspel?

Schaken is natuurlijk in eerste instantie gewoon een bordspel. Wat maakt schaken nu tot zo'n bijzonder bordspel dat we het op school aan kinderen zouden moeten leren?

Wat mij altijd heeft aangesproken is dat schaken een spel is dat wereldwijd wordt gespeeld en dat je met allerlei mensen dit spel kunt spelen .... man, vrouw, jong, oud, gezond of met een handicap, dichtbij en ver weg. Schaken overbrugt dus verschillen tussen mensen. Tevens is het een spel dat niet gebaseerd is op geluk of toeval, zoals bij veel bordspelen met een dobbelsteen. Je kunt dus ook alleen jezelf de schuld geven als het fout gaat, maar als het goed gaat heb je dat ook helemaal zelf gedaan.

Daarnaast zijn er nog vele andere zaken die je leert middels het schaakspel zoals concentratie, geheugen, intuïtie, analyseren, keuzes maken, sportiviteit etc. Deze lijst zou ik nog veel langer kunnen maken, maar waar het wat mij betreft om gaat is dat een heleboel van deze eigenschappen ook op andere manieren geleerd kunnen worden, maar dat het schaakspel ze allemaal in zich heeft verenigd.

 

 

 

Beoordeel dit item
(0 stemmen)
Huub van der Logt

Bedenker van het project "Schaak maar raak!". Een project om het schaken, met name bij de jeugd, te promoten.


Website: www.schaakmaarraak.nl
E-mailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Meer in deze categorie: 02. Hoe pak je het aan? »
Log in om reacties te plaatsen