Schaak maar raak!
een schaak-drieluik

Schaak maar raak! is een project dat ik, Huub van der Logt, in 2015 ben gestart met als doel het schaakspel te promoten met name bij de jeugd. Wat oorspronkelijk begon als een idee om enkele schaaklessen op een lokale basisschool te geven is echter in korte tijd uitgegroeid tot iets veel groters. Nu zijn er vele activiteiten en een drietal websites, waarvan de "Schaak maar raak! Academy" website de meest recente is.

Schaak maar raak! is ontstaan in het voorjaar van 2015 toen ik besloot om bij een lokale basisschool, CBS Rehoboth in Oldekerk, te informeren of er belangstelling bestond voor schaaklessen. De reactie was enorm positief en kort daarna gaf ik een schaaksimultaan voor de leerlingen van de school en werd er direct na de zomervakantie gestart met schaaklessen tijdens de reguliere schooluren voor alle leerlingen van groep 5, 6, 7 en 8. Na de Kerstvakantie kregen ook groep 4 en enkele leerlingen van groep 3 schaaklessen.

Gedurende dit eerste jaar heb ik nog veel meer schaakactiviteiten op deze school georganiseerd, zoals onder andere een schaakcursus voor ouders met als titel "Help mijn kind schaakt!", een schaakmatch van groep 8 met een school in Vancouver (Canada), een schaakpuzzelcompetitie, een schaakavontuur voor groep 4, deelname met vier teams  aan de schoolschaakkampioenschappen en het starten met Chessity.

"Ieder kind moet de kans krijgen om te leren schaken!"

 

schaakmaarraak.nl

De eerste website die ik voor het schaken maakte was op blogspot, maar al na korte tijd kwam er de behoefte aan meer mogelijkheden en ontstond al rap een eigen website voor Schaak maar raak!

Op de website www.schaakmaarraak.nl schrijf ik over het schaken en met name over schoolschaken, bijzondere partijen, schaakkleding, schaakverenigingen en ander schaaknieuws. 

Op deze website zijn ook GRATIS te downloaden de schaak-magazines die ik heb geschreven. Er zijn uitgaven meer gericht op volwassenen en uitgaven speciaal gericht op de jeugd.

Via deze website zijn ook de andere websites van Schaak maar raak! te bereiken.

Sinds enkele maanden heeft Schaak maar raak! ook een eigen Facebook-pagina die je kunt bereiken via: www.facebook.com/schaakmaarraak

Naar "Schaak maar raak!"

shop.schaakmaarraak.nl

De website shop.schaakmaarraak.nl bevat een collectie kleding met schaakontwerpen. Daarnaast is er ook een beperkt assortiment schaakproducten. Deze schaakontwerpen zijn vooral ontstaan omdat ik ontdekte dat er niet zo veel schaak-shirts etc. verkrijgbaar waren.

Omdat mijn "normale" werk bestaat uit het bedrukken, printen en borduren van kleding en andere producten lag het erg voor de hand om ook schaak-ontwerpen te gaan maken en deze aan te bieden. Het is inmiddels al een behoorlijke collectie geworden.

Tevens is het mogelijk voor verenigingen/scholen om kleding te laten voorzien van hun eigen logo of ander ontwerp.

Met de verkoop van de schaak-producten van deze website financier ik het project "Schaak maar raak!". Iedere aankoop is dus tevens een ondersteuning van dit project.

Naar de "Schaak maar raak!" shop

ik.schaakmaarraak.nl

ik.schaakmaarraak.nl is de meest recente website van Schaak maar raak!. Deze website is ontstaan door een aantal ervaringen die ik heb opgedaan het afgelopen jaar. Allereerst waren er de schaaklessen op school. Daarvan wist ik al dat de kinderen thuis aan hun ouders zouden vragen of zij ook konden schaken. Natuurlijk konden niet alle ouders dat en dus kwam er de korte cursus "Help mijn kind schaakt!". In één avond leerden ouders de schaakbeginselen zodat ze samen met hun kinderen konden schaken.

Tijdens mijn bezoeken aan schaakverenigingen gaven kinderen, die les kregen volgens de Stappenmethode, aan dat ze in de werkboekjes eigenlijk niet de stellingen tegenkwamen die ze in hun partijen op het bord kregen. Ze wilden bv. heel graag weten hoe te reageren op een onverwachte zet die niet in de boekjes stond. Eigenlijk wilden ze gewoon praktische hulp om beter te spelen in hun eigen partijen.

Tot slot ontdekte ik ook dat veel schakers uit het oog zijn verloren dat de schaaksport en het schaakspel niet exact hetzelfde zijn. Ik heb regelmatig geroepen, "niet iedereen die wil leren zwemmen wil lid worden van een zwemvereniging". Met schaken is het precies het zelfde er zijn genoeg mensen die wel willen leren schaken, maar die niet persé lid willen worden van een schaakvereniging. Deze mensen willen in de eerste plaats gewoon leren schaken. Dus niet een Stappenmethode waarbij stap 1 al 1 jaar duurt. Ze willen gewoon net als bij Monoply of Mens-erger-je-niet de spelregels lezen/leren en dan lekker spelen.

Al deze ervaringen brachten mij ertoe om een website te gaan bouwen waarop iedereen die dat wil kan "Leren schaken" en daarna lekker kan gaan spelen en genieten met kinderen, partner, vrienden van het schaakspel.

Maar de website wil ook helpen om iedereen die beter wil schaken, allerlei korte praktische uitleg te bieden. "Beter schaken" is hiervoor bedoeld.

De komende tijd zal uitwijzen hoe de belangstelling is voor deze benadering.

 

 

advertentie Chessity

advertentie Smr

advertentie Shop Smr

advertentie Kossies