Wat is er meer te leren dan de spelregels?

Na het leren van de spelregels van het schaakspel kun je lekker partijtjes gaan spelen. Als je dit wat vaker doet zul je merken dat je langzaam aan beter wordt, maar ook zul je ontdekken dat je blijft verliezen van schakers die iets meer weten van dit spelletje.

Er is namelijk een hoop meer te leren over het schaakspel dan alleen de spelregels. Zo zijn er bijvoorbeeld openingen (manieren om een partij te beginnen), plannetjes en trucjes en allerlei handige weetjes over het eindspel als er niet meer zoveel stukken op het bord staan die je kunt leren. Deze en nog vele andere onderwerpen kun je geleidelijk aan leren en zij maken dat je beter gaat schaken.

Maar uiteraard moet je alles wat je leert wel blijven oefenen en dus ook niet bang zijn om tegen sterkere spelers te schaken en eventueel te verliezen. Het is dan soms wel handig om je partij op te schrijven zodat je deze later met een sterkere schaker kunt bekijken en bespreken, dan leer je van je eigen fouten en maak je ze hopelijk niet meer de volgende keer.

Leren waar je wat aan hebt!

Tijdens schaaklessen die ik de afgelopen tijd heb bezocht hoorde ik de volgende opmerking, "alle stellingen die in dit boek staan krijg ik nooit op het bord, dus ik weet nog niet wat ik moet doen". Ik heb lang over deze opmerking nagedacht en ik kwam tot de conclusie dat het helemaal klopt, de lesstof van dat boek klopt wel maar staat te ver van de schaakpartijen die werkelijk worden gespeeld, want daar doen de spelers soms hele "vreemde en onverwachte" zetten in plaats van wat volgens het boekje zou moeten.

Daarom werkt het bij "Beter schaken" iets anders. De onderwerpen zijn tesamen niet een cursus, maar het zijn allemaal kleine onderwerpen die je direct in eigen schaakpartijen kunt gebruiken. Dit klinkt allemaal misschien nog wat vaag, maar ik weet zeker dat de onderwerpen je aan zullen spreken als je eraan begint en dat je er ook heel snel profijt van zult hebben.

Stap voor stap beter schaken

Als je de smaak van het schaken echt te pakken hebt is er natuurlijk niets mis mee om bijvoorbeeld bij een schaakclub in de buurt of bij schaaklessen op school, of misschien ook zelf gewoon thuis met de werkboeken van de Stappenmethode of met behulp van de online leermethode Chessity beter te leren schaken.

Naar de Beter Schaken lessen!

advertentie Chessity

advertentie Smr

advertentie Shop Smr

advertentie Kossies