Finale interne competitie gestart.

Interne competitie

Na een welverdiende Kerstvakantie werd er deze avond weer lekker geschaakt. De schakers en schaaksters konden ook meteen flink aan de slag want deze avond werd er begonnen met de finaleronde van de interne competitie. In deze finaleronde wordt er in drie groepen gespeeld waarbij iedereen zoveel mogelijk speelt tegen schakers van gelijke speelsterkte. Iedereen speelt nu zowel een keer met wit als met zwart tegen elkaar en op het eind van het seizoen zullen we dan zien wie er in de drie groepen de meeste punten hebben behaald.

Er waren nog drie partijen uit de voorronde die gespeeld moesten worden. In de partij tussen Mike van Denzel en Twan Roffel speelde Twan een heel goede partij en leek het remise te worden. Juist toen de remise binnen handbereik lag maakte Twan een foutje en daarmee ging het volle punt alsnog naar Mike. De partij tussen Danny Hofman en Hugo van Vliet had een wel heel bijzondere eindstelling, waarbij alle stukken dicht op elkaar stonden, de witte dame aangevallen stond, maar een zwart paard van Hugo keurig mat wist te geven. In een heel lange partij wist Roel Rozendal van Noa Tjoelker te winnen.

In finalegroep A wist Imre Bekkering eenvoudig te winnen van Frank Dijkstra, maar dit kwam vooral door een fout van Frank in het begin van de partij. In de andere partij in deze groep, tussen Mark van Dorssen en Wouter Jager, ging het allemaal niet zo makkelijk. Eerst was het Wouter die een stuk voor kwam te staan en eenvoudig op weg was naar de winst, tot de stelling werd bereikt die links hiernaast staat afgebeeld. Mark, die met wit speelde, dacht hier het verloren stuk weer terug te kunnen winnen met 1. Txe2, want dacht hij: "als de zwarte dame dan mijn toren slaat, met 1. ..., Dxe2, dan slaat mijn dame de zwarte toren met 2. Dxa8". Mark speelde dus 1. Txe2 en dacht met twee pionnen meer zo voor de winst te kunnen gaan spelen. Wouter zag na de zet van Mark dat hij over het hoofd had gezien dat zijn eigen toren ook geslagen kon worden als hij met zijn dame de witte toren zou slaan.

Wat beide spelers echter over het hoofd zagen was dat zwart nu mat in drie zetten kon geven! De manier waarop is te zien op het bord rechts. Maar omdat beide spelers dit niet zagen won Mark uiteindelijk toch de partij.

In finalegroep C was het Iris Tjoelker die na een lange partij van Vera Horinga wist te winnen, maar dat ging zeker niet eenvoudig. Heel lang ging het gelijk op en pas op het eind van de avond was een foutje van Vera genoeg om de winst naar Iris te laten gaan. In de andere partij speelden Alfina Rozendal en Feline Roffel tegen elkaar en deze beide dames maken er altijd een spannende partij van. Deze keer was het echter Alfina die wist te winnen.

De voorronden zijn nu allemaal gespeeld en de drie finalegroepen zijn bepaald. Het zijn drie groepen waar het echt in iedere groep heel spannend kan worden. De komende weken zal geleidelijk aan duidelijk worden wie er dit seizoen de kampioenstitels gaan binnen halen.

Daarnaast zal dat ook gelden voor de schaakpuzzelcompetitie, de laddercompetitie en het snelschaken. Uiteraard zijn er dan ook nog de bijzondere schaakavonden en zullen er nog de nodige schaakdiploma's worden behaald. Het jaar 2020 wordt dus een druk, spannend maar vooral gezellig schaakjaar!