Verrassingen bij het snelschaken!

Snelschaken

Deze week werd er een start gemaakt met de voorronden van de snelschaak-competitie. De voorgaande seizoen is dit altijd een spannende competitie geweest, maar dit seizoen lijkt het erop dat het nog veel spannender gaat worden. De nummers één en twee van het afgelopen seizoen, Mark van Dorssen en Imre Bekkering, wisten deze eerste avond snelschaken niet ongeschonden door te komen. Mark wist nog wel te winnen van Imre in hun onderlinge partij, maar moest vervolgens het onderspit delven tegen Luka Balkema. Imre wist weer te winnen van Luka, maar verloor ook nog van Wouter Jager. De verrassende (voorlopige) leiders in groep A zijn Wouter Jager en Wout Hilgersom.

In groep B was er maar één schaker die ongeslagen wist te blijven en dat was nieuwkomer Frank Dijkstra, die ook bij het snelschaken liet blijken snel op weg te zijn naar promotie naar de A-groep. In de achtervolging zijn Mike van Denzel, die altijd wat meer moeite heeft met snelschaken, en Noa Tjoelker die knap van Twan Roffel wist te winnen door zich minder af te laten leiden en gewoon goede zetten te blijven doen.

In groep C is er ook nog maar één schaker ongeslagen en dat is Danny Hofman.  Hij heeft een uitstekende start van het seizoen en lijkt op weg naar promotie naar de B-groep. Zijn naaste achtervolger is Hugo van Vliet, maar die verloor de onderlinge partij en staat daardoor dus op een vol punt achterstand.

Schaakpuzzels

Bij de schaakpuzzels gaat Mark van Dorssen aan de leiding. De achtervolging is ingezet door met name Frank Dijkstra, Imre Bekkering en Hugo van Vliet. Na pas één schaakpuzzel zijn de andere schakers en schaaksters natuurlijk ook nog  zeker niet kansloos en kan er nog heel veel veranderen in de stand.

Schaak-diploma's

Was het vorige week Mark van Dorssen die zijn Konings-diploma wist te behalen, deze week is het Frank Dijkstra die een bijzondere prestatie wist neer te zetten. Hij behaalde namelijk binnen een week maar liefst drie officiële schaak-diploma's en deed dat bij twee van de schaak-examens ook nog eens met de maximale score. Frank heeft nu zijn Pion-, Paard- en Loper-diploma en is al druk bezig met de leerstof voor het Toren-diploma.

Herfstvakantie

Volgende week is er geen schaken in verband met de herfst-vakantie.

Na de eerste paar weken van het nieuwe seizoen zijn er een aantal namen die opvallen door hun bijzondere prestaties. Het lijkt erop dat Wouter Jager zijn zinnen dit jaar heeft gezet op een kampioenschap want hij is tot dusver nog ongeslagen in zowel de gewone competitie als de snelschaakcompetitie. Twee andere schakers die nog ongeslagen zijn, zijn Danny Hofman en Frank Dijkstra. De overige schakers en schaaksters mogen wel tijdig de achtervolging inzetten want de genoemde drie schakers zijn anders straks niet meer in te halen. Het beloven nog spannende weken te gaan worden tot de herindeling en ik kijk nu al uit naar de finalegroepen in de tweede helft van het seizoen.