Gezellige slotavond van het derde seizoen.

Slotavond

Het derde seizoen van jeugd-schaakclub "Schaak maar raak!" werd afgelopen dinsdag 28 mei afgesloten met een heel gezellige avond waar ouders, familie en vrienden ook voor waren uitgenodigd. Op deze avond keken we niet alleen terug naar het afgelopen seizoen maar werd er ook al een beetje vooruit gekeken naar het vierde seizoen, want dat gaat er zeker komen. Maar het belangrijkste onderdeel van deze avond waren toch wel de prijsuitreikingen. Bij een schaakclub met een eigen kijk op schaken, het schaakspel en de schaaksport hoort ook een bijzondere prijsuitreiking en dat was het ook, want letterlijk niet één schaker of schaakster ging zonder een welverdiende prijs naar huis. Voor de pauze waren het vooral de prijzen van de diverse competities die werden uitgereikt, terwijl na de pauze de meer bijzondere prijzen werden uitgereikt. Al met al genoeg voor een ruim twee uur durende gezellige slotavond.

Met maar liefst 22 jeugd-schakers/schaaksters is "Schaak maar raak!" inmiddels de grootste jeugdschaakclub van het Westerkwartier. Met name gedurende dit seizoen was er een spectaculaire groei en dat vroeg soms om creatieve oplossingen om ervoor te zorgen dat iedereen op zijn/haar eigen nivo lekker kon schaken en beter kon leren schaken. Gelukkig kwam er in de persoon van Gert Jan Tjoelker hulp voor mij en hebben nu ook enkele andere ouders aangegeven af en toe te willen helpen.

Voor het vierde seizoen liggen inmiddels al vele plannen en ideeën klaar en zal het nog leuker, spannender, leerzamer worden dan de voorgaande seizoenen! Maar eerst gaan de jeugd-schakers/schaaksters lekker genieten van een zomervakantie waarin misschien af en toe ook nog een partijtje wordt geschaakt, maar waar hopelijk vooral lekker genoten kan worden van mooi weer.

Schaakdiploma's & Chessity-Superster

Alvorens te vertellen over de diverse prijswinnaars wil ik toch ook even vermelden dat er dit seizoen door de 22 schakers/schaaksters maar liefst 63 (!!) officiële Chessity-schaakdiploma's zijn behaald. Een fantastische prestatie. Bijzondere vermelding verdient de prestatie van Luka Balkema die halverwege het seizoen lid werd van de schaakclub en niet alleen binnen vier maanden alle schaakdiploma's wist te behalen, maar ook op alle nivo's het maximum aantal te behalen sterren behaalde. Voor Luka was er dus ook een bijzondere prijs speciaal voor deze bijzondere prestatie, hij werd de "Chessity-Superster".

Interne competie en snelschaken

01Zowel de gewone competitie als de snelschaakcompetitie hadden dit seizoen een tweetal voorronden met daarna een finaleronde. De finaleronden werden gespeeld in vier groepen. In groep D van de gewone competitie waren Noa Tjoelker en Ilse Mollema duidelijk het sterkste en was het uiteindelijk Noa die met een half puntje voorsprong deze groep won. In groep C won Luka Balkema, maar was het een erg spannende strijd want de nummers twee, drie en vier (Hugo van Vliet, Wouter Vorenkamp en Roel Rozendal) behaalden allemaal evenveel punten. In groep B werd Sophie van Vliet ongeslagen eerste en op een vol punt achterstand eindigde op de tweede plaats haar goede vriendin, Fenne de Jong. In groep A ging het om het club-kampioenschap en dat leverde een spannende strijd op die uiteindelijk werd gewonnen door Imre Bekkering. Hij bleef Mark van Dorssen en Mike van Denzel voor door al zijn partijen in deze finaleronde te winnen.

Bij het snelschaken won Noa Tjoelker in groep D en wist ze Danny Hofman en Hugo van Vliet knap voor te blijven. In groep C won Jenna Kiekebeld en op de tweede en derde plaats eindigden Twan Roffel en Roel Rozendal. In groep B eindigde Tess de Jong op de derde plaats en waren het Luka Balkema en Fenne de Jong die gelijk bovenaan eindigden. Hun onderlinge partij was remise, dus bracht hunscore in de voorronde de doorslag en daar haar Luka net een puntje meer weten te behalen. Groep A werd gewonnen door Mark van Dorssen en hij is dus de nieuwe snelschaak-kampioen, hij had een vol punt voorsprong op Imre Bekkering, Wouter Jager en Wout Hilgersom.

Schaakpuzzel-competitie

Na 7 ronden leek het er nog op dat de beslissing bij de schaakpuzzel-competitie heel spannend zou worden, maar uiteindelijk behaalde Imre Bekkering zoveel punten bij de laatste puzzels dat hij met een ruime voorsprong de nieuwe Schaakpuzzel-kampioen werd. Op enige afstand volgden Mark van Dorssen, Wouter Jager en Roel Rozendal.

Bij de junior-schaakpuzzels was het een stuk spannender. Lena Jager werd er derde, maar de nummers één en twee lagen slechts twee puntjes uit elkaar. Het was uiteindelijk Brianne Steevensz die Jenna Kiekebeld nipt voorbleef.

Overige prijzen

020304Naast de drie al genoemde competities waren er nog de nodige andere prijzen die uitgereikt moesten worden. De grootste (wissel-)beker was die voor de "All-round schaakkampioen". De winnaar word bepaald door punten die behaald kunnen worden in de voorronden en finales van de diverse competities. Op de derde plaats eindigde Noa Tjoelker met 27 punten en dat zijn evenveel punten als de nummer twee Mark van Dorssen. Op de eerste plaats eindigde met maar liefst 34 punten Imre Bekkering en mocht evenals vorig jaar dus de (wissel-)beker in ontvangst nemen.

In de pauze hadden de schakers en schaaksters zelf nog de "Schaak-kanjer" van het seizoen mogen kiezen. Na het tellen van de stemmen bleek dat deze eretitel en bijbehorende prijs naar Imre Bekkering ging. Hij volgt daarmee Mark van Dorssen (1e seizoen) en Sophie van Vliet (2e seizoen) op.

Ook mocht ik Roel Rozendal en Twan Roffel verrassen met de eerste twee examplaren van het enige echte "Schaak-Ninja"-shirt. Ze hebben deze verdient door hun harde werken met de door mij gemaakte Schaak-Ninja lessen.

Voor de tweede keer werd ook de "Anne Haast-prijs" uitgereikt aan de schaaksters die dit seizoen zich zowel op als naast het schaakbord het meest positief heeft ontwikkeld. De prijs ging dit jaar naar Jenna Kiekebeld en bevatte onder andere ook een aantal speciale kadootjes en persoonlijke woorden van Anne Haast als stimulans voor Jenna om vooral door te gaan en zich nog verder te ontwikkelen.

Tot slot ...

Het volledige overzicht met de eindstanden van het afgelopen seizoen is te lezen op de website.

Over het afgelopen seizoen is nog zoveel meer te vertellen, maar het meeste is al in de wekelijkse verhalen op de website van Schaak maar raak! ACADEMY te lezen. Mochten er jeugdige schakers en schaaksters zijn die nieuwsgierig zijn geworden naar de schaakclub "Schaak maar raak!", dan zijn ze van harte welkom om bij de start van het nieuwe seizoen op dinsdag 10 september 2019 om 18.30 uur in het gebouw van CBS Rehoboth te Oldekerk te komen kijken (en natuurlijk mee te doen). Er kan ook altijd voor verdere informatie of vragen contact worden opgenomen met mij, Huub van der Logt (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.). U kunt ook met mij contact opnemen voor vragen/informatie over schaken op school en promotionele schaakactiviteiten.