Het was een fantastische slotavond met erg veel prijsuitreikingen!

Slotavond

sc smr 050618aDe laatste avond van het tweede seizoen was de slotavond met daarbij de diverse prijsuitreikingen. Naast de schakers en schaaksters waren ook ouders, familieleden en vrienden van harte welkom en dit zorgde ervoor dat de centrale ruimte van CBS Rehoboth in Oldekerk vrijwel volledig vol zat. Door de schakers en schaaksters was er al lang uitgekeken naar deze avond, zeker door degene die vorig jaar de eerste slotavond hadden meegemaakt. Bij binnenkomst kregen ze allemaal een tas met het logo van de schaakclub en in de tas onder andere foto's van de Koningsmatch en stickers. Uiteraard ontbraken ook de schaakkoekjes dit jaar niet en deze waren in recordtijd allemaal op.

Bij het begin van de prijsuitreiking kon ik vertellen dat er gedurende het gehele seizoen een "geheim kampioenschap" was gespeeld. Dit kampioenschap was begonnen als een soort probeersel door mij maar bleek uitstekend te voldoen. Het hield in dat na iedere (voor-) ronde van het schaken, snelschaken, blitz! en de schaakspuzzels er punten waren te verdienen voor de eerste drie plaatsen in iedere groep. Degene die op het eind van het seizoen de meeste punten had verdient zou de allereerste "allround schaakkampioen" worden. Wat het extra spannend maakte was dat de beslissing op deze avond moest vallen en dat zelfs ik nog niet wist wie het zou worden.

Maar eerst was waren er de prijzen voor het snelschaken. Hier waren er drie winnaars ...

SNELSCHAKEN:

winnaar groep A: Sophie Bekkering 

winnaar groep B: Wouter Jager

winnaar groep C: Fenne de Jong (ongeslagen!)

Vervolgens kwam de prijsuitreiking van de CLUBCOMPETITIE. Deze competitie werd in drie groepen gespeeld ...

GROEP C:

1. Twan Roffel (ongeslagen!)

2. Anienke Kiekebeld

3. Lena Jager

4. Roel Rozendal

5. Hugo van Vliet

6. Jenna Kiekebeld

GROEP B:

1. Mark van Dorssen (100% score!)

2.Fenne de Jong

3. Sophie van Vliet

4. Tess de Jong

5. Mike van Denzel

6. Kirsten Dijksterhuis

GROEP A:

1. Sophie Bekkering (evenals vorig jaar clubkampioen!)

2. Wouter Jager

3. Imre Bekkering

4. Dorien Dijksterhuis

5. Geke van der Til

Vervolgens kwam de eerste verrassing voor een viertal schakers/schaaksters, want voor de Blitz!-competitie moesten de halve finale en finale deze avond nog worden gespeeld. Imre Bekkering moest het opnemen tegen Dorien Dijksterhuis en Fenne de Jong tegen Geke van der Til. Met zoveel publiek erbij maakte het een beetje extra moeilijk, maar ze deden het fantastisch en het werden twee erg spannende partijen die uiteindelijk werden gewonnen door Imre en Fenne.

Maar voordat de finale gespeeld zou worden was er eerst een pauze en volgde daarna de prijsuitreiking van de Schaakpuzzel-competitie. In deze competitie waren met nog één ronde te spelen nog zes kanshebbers. De eindstand werd uiteindelijk als volgt ...

SCHAAKPUZZEL KAMPIOENSCHAP

1. Sophie Bekkering 149 (schaakpuzzel kampioen!)

2. Imre Bekkering 128

3. Wouter Jager 128

4. Tess de Jong 125

5. Geke van der Til 124

6. Fenne de Jong 124

Hiermee was tevens de spanning voor het ALLROUND SCHAAKKAMPIOENSCHAP tot een absolute hoogte gestegen want met alleen nog de finale van het  Blitz! te spelen was de tussenstand aan kop als volgt: Sophie Bekkering 25 punten, Imre Bekkering 24 punten, Fenne de Jong 24 punten en Wouter Jager 24 punten. Imre en Fenne gingen nu de finale spelen .... één partijtje Blitz! met ieder slechts 5 minuten bedenktijd. De winnaar zou niet alleen de Blitz! competitie winnen, maar ook de allereerste winnaar worden van de grote wisselbeker van het ALLROUND SCHAAKKAMPIOENSCHAP.

Wat er volgde was een enorm spannende partij waarin onder het oog van veel toeschouwers er voor beide spelers kansen waren. Imre won een stuk, maar Fenne kon vervolgens de dame winnen maar zag dit niet, vervolgens won ze wel het stuk terug en stond ze in een eindspel een toren tegen een loper voor. Met een voorsprong in tijd en een voorsprong in materiaal leek Fenne op de winst af te gaan, maar toen was er die ene zet met de toren die naar ieder veld had gemogen behalve het veld waar ze deze naartoe speelde. Die kans liet Imre niet voorbij gaan en kon met één zet direct mat geven. 

De uitslag van de Blitz!-competitie is hierdoor als volgt ....

BLITZ!-COMPETITIE

1. Imre Bekkering

2. Fenne de Jong

3. Dorien Dijksterhuis

4. Geke van der Til

Maar door deze uitslag was tevens de eindstand bekend van het ALLROUND SCHAAKKAMPIOENSCHAP! De eerste prijs van dit kampioenschap is een grote wisselbeker die de winnaar volgend jaar zelf mag uitreiken aan zijn opvolg(st)er.

ALLROUND SCHAAKKAMPIOENSCHAP 2018

1. Imre Bekkering

2. Fenne de Jong

3. Sophie Bekkering

sc smr 050618bEr waren echter nog een aantal bijzondere prijzen die deze avond uitgereikt werden. 

De schakers/schaaksters kozen zelf wie dit jaar de LEO LEEUW prijs voor SCHAAKKANJER van het seizoen zou krijgen. Deze prijs is niet gebaseerd op speelsterkte of behaalde aantal punten, maar meer op het gedrag en de rol van de schaker/schaaksters in het afgelopen seizoen (bv. wie ruimde er altijd op, wie hielp anderen, wie was erg sportief). Ik was het volledig eens met de keus van de schakers/schaaksters .....

LEO LEEUW prijs voor SCHAAKKANJER van het seizoen: SOPHIE VAN VLIET

Nieuw dit seizoen was een wel heel bijzondere prijs, namelijk de ANNE HAAST prijs. Deze aanmoedigings prijs is bedoeld voor de schaakster die dit jaar de meeste progressie heeft gemaakt. Ik zal in een apart artikel hier wat meer over vertellen. De eerste winnares(sen) van deze prijs zijn ....

ANNE HAAST prijs: FENNE & TESS DE JONG

Ik ben erg trots op de prestaties van alle schakers en schaaksters en ik hoop dat ze allemaal net zo hebben genoten van de schaakavonden van het afgelopen seizoen als ik. Het was ook fijn om de vele positieve reacties van ouders en de gemeente te mogen ontvangen. Ze vormen zeker een stimulans om het derde seizoen van de schaakclub nog beter, leuker en spannender te maken.

De redacties van de diverse (streek-)kranten hadden een uitnodiging gekregen om aanwezig te zijn op deze slotavond, maar schitterden helaas allemaal door afwezigheid. Dat is wel jammer want niet alleen is de jeugd-schaakclub "Schaak maar raak!" in het Westerkwartier de schaakclub met de meeste jeugdschakers, maar tevens is het de schaakclub die juist door volledig anders te zijn dan vrijwel iedere andere schaakclub zo succesvol is. 

Het derde seizoen van de jeugd-schaakclub "Schaak maar raak!" zal op dinsdag 11 september 2018 om 18.30 uur van start gaan. De locatie is het gebouw van CBS Rehoboth.