De laatste loodjes, ofwel .... enkele inhaalpartijen en daarnaast veel vrij schaken!

Inhalen & vrij schaken

De laatste twee schaakavonden staan in het teken van inhaalpartijen en van lekker vrij schaken op allerlei leuke manieren. Bij de inhaal partijen waren er een paar die nog van belang waren voor de eindstanden. Zo speelden Wouter Jager en Dorien Dijksterhuis twee snelschaakpartijen tegen elkaar om te bepalen wie de winnaar van groep B zou worden bij het snelschaken. Het was Wouter die hier beide partijen wist te winnen en dat ging zelfs vrij vlot.

In groep C van de interne competitie stelde Anienke Kiekebeld haar tweede plaats achter Twan Roffel veilig door te winnen van Lena Jager. Lena heeft volgende week aan een half puntje genoeg, in haar laatste partij tegen Twan, om derde te worden.

Wat later op de avond speelden Sophie Bekkering en Wouter Jager nog hun inhaalpartij voor de interne competitie. Sophie was hier al zeker van de kampioenstitel, maar had toch iets goed te maken tegen Wouter, want het was Wouter die Sophie haar enige verliespartij partij bezorgde. Wat een spannende partij had moeten worden verliep helaas echter heel anders. Wouter zag over het hoofd dat Sophie mat kon geven en Sophie zag dit wel .... einde partij. Wouter baalde natuurlijk enorm om op deze manier te verliezen, maar er was ook een lichtpuntje want ondanks het verliezen van deze partij is hij toch tweede geworden achter Sophie Bekkering. Wouter eindigde gelijk met Imre Bekkering en dan wordt er eerst gekeken naar het onderlinge resultaat, maar daar hadden beide één keer gewonnen, vervolgens wordt er gekeken naar wie het meeste aantal keren met zwart heeft gewonnen en dat had Wouter twee keer gedaan en Imre één keer. Beide hebben het als nieuwkomers in de A groep echter uitstekend gedaan met een tweede en derde plaats en zijn wat mij betreft ook beide in staat om volgend jaar voor de kampioenstitel te strijden.

De overige schakers en schaaksters hebben zich vermaakt met allerlei schaakvarianten, zoals dobbelschaak, moerasschaak, grasschaak en kamikazeschaak. Mike van Denzel had nog een zomerspeelset meegenomen waar diverse spelletjes, waaronder schaken, bij  zaten. Samen met Mark van Dorssen heeft Mike het door hem bedachte "Schaak-erger-je-niet" gespeeld.

Maar er was ook tijd om wat bij te leren. Zo speelden Imre Bekkering en Twan Roffel samen een paar eindspelen met torens en pionnen en kon Sophie van Vliet samen met mij ontdekken hoe je een aanval kunt uitvoeren. Op het eind van de avond was er ook nog wat tijd om enkele openingen te bekijken.

Volgende week

Volgende week is de laatste schaakavond van dit seizoen en dat wil ook zeggen dat volgende week de antwoorden van het laatste puzzelblad ingeleverd kunnen worden. De dubbele punten die hiermee zijn te behalen kunnen nog voor de nodige veranderingen in de eindstand zorgen. Met maar liefst maximaal 40 te behalen punten is de voorsprong van 15 punten die koploopster Sophie Bekkering nu heeft op de nummers twee (Geke van der Til en Imre Bekkering) niet genoeg om al zeker te zijn van de titel "schaakpuzzelkampioen". Ook Tess en Fenne de Jong en Wouter Jager kunnen nog voor een verrassing zorgen want de verschillen zijn erg klein.

Op dinsdag 5 juni volgt dan de slotavond met daarbij de uitreiking van de prijzen van dit seizoen. Dit zal een bijzondere en misschien ook wel verrassende avond worden.