De eerste ontknopingen van dit spannende seizoen zijn bekend!

Sophie Bekkering wederom clubkampioen!

Na een weekje vakantie waren de meeste schakers en schaaksters echt weer toe aan een paar leuke en spannende schaakpartijen. Toen ik aan het begin van de avond dan ook vertelde welke partijen er deze laatste paar weken van dit seizoen nog gespeeld moesten worden dachten misschien een paar dat deze partijen allemaal op deze ene avond gespeeld moesten worden. Door het grote aantal partijen dat gespeeld is, is er ook ineens heel veel beslist in de interne competitie.

In groep A voltrok zich een klein drama. Wouter Jager die dit seizoen voor het eerst in groep A speelt heeft een geweldig seizoen achter de rug. Voor de interne competitie had hij zelfs nog een kleine kans op het kampioenschap. Hij moest dan winnen van Geke van der Til en daarna zou remise tegen Sophie Bekkering voldoende zijn om kampioen te worden. Wouter was echter in zijn partij tegen Geke zo bezig om de goede zetten te doen, dat hij vergat om zijn klok in te drukken. Hij kwam hier pas achter toen er nog slechts zo'n anderhalve minuut bedenktijd over was. Dat bleek te weinig en Geke won dus de partij. Wouter heeft echter duidelijk laten zien dat hij het volgende seizoen een van de kandidaten voor het kampioenschap is, bovendien heeft hij volgende week nog een kans bij de finale van het snelschaken.

Sophie Bekkering is, na haar overwinning op Geke en nog één partij te spelen, wederom de clubkampioen. Een prachtige prestatie om twee keer op rij clubkampioen te worden.

Imre Bekkering speelde tegen Dorien Dijksterhuis en in die partij ging het om de derde en vierde plaats. Imre wist deze partij in zijn voordeel te beslissen en is daarmee derde geworden.

In groep B maakte Mark van Dorssen geen fout in zijn laatste partij tegen Kirsten Dijksterhuis en wist zijn score van 100% te handhaven, een uitzonderlijke prestatie. Mark is duidelijk helemaal klaar voor de A groep volgend seizoen. Sophie van Vliet legt beslag op de derde plaats door van Tess de Jong te winnen. Dit ging echter niet zonder het nodige geluk, want toen ik keek bij de partij was het Tess die duidelijk veel beter stond. Fenne de Jong is tweede geworden door haar laatste partij van Mike van Denzel te winnen. Sophie en Fenne eindigen qua punten gelijk en ook hun onderlinge partijen waren remise, maar dan beslist het aantal keren dat gewonnen werd met zwart en dat is in het voordeel van Fenne.

Groep C is de groep met de "nieuwkomers" en in deze groep is Twan Roffel (zie foto), met nog één partij te spelen, al zeker van het kampioenschap. Anienke Kiekebeld kon Twan nog inhalen, maar dan moest ze wel van Twan winnen in hun onderlinge partij. Dat lukte echter niet en het was Twan die knap won. Anienke wordt tweede in deze groep en daarachter strijden Roel Rozendal en Lena Jager nog om plaats drie. Hugo van Vliet en Jenna Kiekenbeld gaan uitmaken wie er op plaats vijf en zes eindigen. Gezien de korte tijd dat een aantal van deze schakers en schaaksters in deze groep pas schaken is het fantastisch om te zien hoe goed ze het al doen.

Puzzelcompetitie

Het een na laatste puzzelblad heeft Sophie Bekkering steviger aan de leiding gebracht. Sophie heeft 115 punten en haar directe achtervolgers, Geke van der Til en Imre Bekkering, hebben beide 100 punten. Vlak daarachter volgen Tess de Jong (99), Fenne de Jong (98) en Wouter Jager (96).

De punten van het laatste puzzelblad van dit seizoen tellen dubbel en daarmee zijn dus nog maximaal 40 punten te verdienen. Er kan dus nog van alles veranderen in de stand.

Volgende week

Volgende week zal wederom een héél spannende schaakavond worden, want dan zal de beslissing vallen wie die seizoen snelschaakkampioen wordt. Vrijwel iedereen kan nog winnaar worden in zijn/haar groep. Ieder speelt twee partijen met slechts 7 minuten per persoon per partij en daarna weten we wie dit jaar de winnaars zijn.